Činoherci prešovského DAD uviedli vo svetovej premiére hru Miloša Karáska

12.05.2005 Celý región

Tragikomédiu pod názvom Toaletárka od Miloša Karáska uviedol večer 6. mája vo svetovej premiére činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove....
Tragikomédiu pod názvom Toaletárka od Miloša Karáska uviedol večer 6. mája vo svetovej premiére činoherný súbor Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove. Išlo o dramaturgickú bodku za projektom Vasila Turoka, ktorý pripravil na uvedenie v minulej a tejto sezóne tri hry v rusínčine - Hamlet, Don Quijot a Idiot.

Najviac sa predstaveniu Toaletárka potešila predstaviteľka hlavnej postavy Ľudmila Lukačíková. Karásek, ktorý aj v tomto prípade vystupuje nielen ako autor textu, pod pseudonymom Caspar Ester, ale aj ako režisér a scénograf, jej postavu napísal \"na telo\". \"Prijať som ju prijala s radosťou, lebo to v našom divadle ako aj v divadlách vôbec sa na ženy strašne málo myslí, \" poznamenala jedna z protagonistiek činoherného súboru DAD. Podľa nej je postava toaletárky dosť zložitá, skladá sa v princípe z jej monológov a reprezentuje osobu nenaplnených ľudských túžob. Jednou z nich je v tomto prípade aj to, že toaletárke ako bývalej herečke sa nepošťastilo hrať v Hamletovi. V tom je paralelou k Turokovej trilógii.
Podľa dlhoročného dramaturga DAD je Toaletárka dobrým titulom do budúcej sezóny, v ktorej si DAD pripomenie 60. výročie od svojho založenia ešte ako Ukrajinské národné divadlo. Karásek sa na jeho formovaní podieľal s prestávkami asi 20 rokov. Napríklad v minulej sezóne DAD uviedol jeho hru Perón.
(jj)
 

Vyberte región